Borstkanker: multi verkleint sterftekans

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Postmenopauzale vrouwen met borstkanker hebben minder kans op overlijden wanneer ze een multivitamine-mineralensupplement gebruiken.

Er werden gegevens gebruikt van 7728 vrouwen met borstkanker die deelnamen aan de Women's Health?Initiative (WHI) studie. Ze waren in de leeftijd van 50 tot 79 jaar. De vrouwen werden gedurende zeven jaren gevolgd nadat de diagnose was gesteld. Bij deelname aan de WHI-studie werd nagegaan of de vrouwen in de voorafgaande twee weken minimaal één keer per week een multivitamine-mineralensupplement hadden gebruikt. Bovendien werden de supplementen meegebracht bij een eerste artsenbezoek. 

Bijna 38% van de vrouwen gaf aan een multivitamine-mineralensupplement te gebruiken. De meeste vrouwen gebruikten het supplement reeds voordat de diagnose was gesteld. Tijdens de volgperiode overleden 518 vrouwen aan borstkanker. Het sterfterisico was met 30% significant lager bij de vrouwen die een supplement gebruikten in vergelijking met vrouwen die geen multivitamine-mineralensupplement namen. Dit verband was erg duidelijk, ook na correctie voor andere beïnvloedende factoren zoals het rookgedrag, alcoholgebruik en de leeftijd.

De resultaten suggereren dat een dagelijkse inname van een multivitamine-mineralensupplement zinvol kan zijn bij vrouwen met borstkanker, maar de bevindingen moeten in vervolgstudies worden bevestigd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen