Botveroudering door vitamine D-tekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort leidt niet alleen tot een vermindering van de botmassa. Het heeft ook een negatief effect op de botkwaliteit en leidt tot een versneld verouderingsproces van het skelet. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in Science Translation Medicine.

De onderzoekers beschikten over botmonsters van dertig personen. Bij de helft van hen was sprake van een vitamine D-tekort. Met behulp van geavanceerde meettechnieken werd de botkwaliteit bepaald.

Een tekort aan vitamine D ging gepaard met een verminderde mineralisatie aan de oppervlakte van het bot. Daarentegen zagen de onderzoekers dat de mineralisatie dieper in het bot juist toenam. Ook werden structurele veranderingen gezien die het brozer worden van de botten tot gevolg hadden. In de botmonsters werden eilandjes gevonden van gemineraliseerd botweefsel die omgeven werden met collageenweefsel. Deze eilandjes waren afgesneden van een juiste toevoer van botmodulerende cellen waaronder osteoclasten en verouderden snel.

De onderzoekers vermoeden dat de plaatselijke veroudering van de botten onder invloed van vitamine D-deficiëntie verantwoordelijk is voor het verhoogde fractuurrisico bij osteomalacie (botverweking).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen