Cacaoflavonoïde blijkt natuurlijke ontstekingsremmer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De stof epicatechine die gevonden wordt in cacao zou wel eens de ontstekingsremmer van de toekomst kunnen worden. Onderzoek van eigen bodem laat zien dat de stof de werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol kan herstellen. De studie werd uitgevoerd door Erik Ruijters van het Maastricht UMC.

Ruijters observeerde in zijn laboratorium bij immuuncellen dat epicatechine werkt als een antioxidant. Dat betekent dat de cacaocomponent de hoeveelheid schadelijke zuurstofdeeltjes (vrije radicalen) vermindert. Het niveau wordt zelfs weer hersteld tot normale waardes. Als gevolg daarvan bleek in dezelfde cellen ook de werking van de ontstekingsremmer cortisol te worden hersteld. Ook hier weer tot het niveau dat bij gezonde cellen wordt waargenomen, waardoor de ontsteking afneemt.

Van nature wordt het lichaam tegen ontstekingen beschermd door lichaamseigen ontstekingsremmers oftewel glucocorticoïden zoals cortisol. Bij onder meer COPD, reuma en chronische darmontsteking is de werking daarvan echter drastisch verminderd. Uit de studie blijkt dat die afname wordt veroorzaakt door het ophopen van vrije radicalen. Epicatechine kan die schadelijke werking van de vrije radicalen beperken. Ruijters toont met zijn onderzoek voor het eerst aan hoe een flavonoïde op die manier de natuurlijke functie van cortisol kan herstellen en dus ontstekingsremmend werkt.?

De bevinding is mogelijk in de toekomst van belang voor patiënten met ontstekingsziekten die hiervoor medicijnen met glucocorticoïden (cortisol) krijgen.?Deze medicijnen zijn niet altijd even effectief. In theorie kan epicatechine de werking van deze geneesmiddelen weer herstellen. Het is in de toekomst dus niet ondenkbaar dat beiden tegelijkertijd worden voorgeschreven. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.