Calcium beter uit voeding dan supplement

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Meisjes die extra calcium met hun voeding krijgen, lijken meer botmassa te winnen dan degenen die calcium als supplement nemen. Meisjes die al voldoende calcium via hun voeding krijgen, hebben helemaal geen voordeel bij extra calcium in welke vorm dan ook. Dit zijn de conclusies van een Fins onderzoek.
Aan het twee jaar durende onderzoek namen 195 meisjes van 10 tot 12 jaar deel. Zij kregen voor het onderzoek dagelijks minder dan 900 mg calcium binnen. Zij werden in vier groepen verdeeld. Groep één calcium 1000 mg met vitamine D3 200 IE, groep twee calcium 1000 mg, groep drie kaas met 1000 mg calcium en groep vier placebo. Gekeken werd naar de botgroei in de heup, ruggenwervels, spaakbeen en scheenbeen.
Het bleek dat de dikte van het scheenbeen in de kaasgroep significant meer was toegenomen dan in de andere drie groepen. In de kaasgroep was de botmineraaldichtheid ook significant groter dan in de placebogroep. Wanneer echter rekening werd gehouden met de snelheid van de lichaamsgroei dan werden er geen verschillen gevonden. Volgens de onderzoekers komt dit omdat men in de noordelijke landen al voldoende calcium binnenkrijgt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.