Calcium of vitamine D bij oxidatieve schade in darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
8-OH-dG (8-hydroxy-2-deoxyguanosine) is een marker voor oxidatieve schade en is betrokken bij het ontstaan van kanker in de darm. Vitamine D en calcium verminderen 8-OH-dG en voorkomen hiermee oxidatieve beschadiging van het slijmvlies in de dikke darm en rectum.
Aan de pilotstudie namen 92 patiënten deel met minimaal één adenoom in het colorectale deel van de darm. Ze werden ingedeeld in verschillende behandelgroepen en kregen 2 gram calcium en/of 800 IE vitamine D of een placebo per dag. De concentratie van 8-OH-dG in het darmslijmvlies werd bepaald met behulp van biopsies.
Na een behandelperiode van 6 maanden bleek de concentratie 8-OH-dG significant te zijn gedaald met 22% en 25% in respectievelijk de calcium- en vitamine D-groep. In de groep die behandeld werd met beide supplementen werd geen verschil waargenomen. Hiervoor werd geen verklaring gegeven.
Wel werd geconcludeerd dat calcium en vitamine D oxidatieve schade in het slijmvlies van de darm kunnen voorkomen door vermindering van 8-OH-dG en hiermee mogelijk het risico van kanker kunnen verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen