Calcium ter verlichting premenstruele klachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Veel vrouwen worden iedere maand weer geplaagd door de verschijnselen van premenstrueel syndroom (PMS). Uit onderzoek blijkt nu dat suppletie met calcium deze last mogelijk verlicht.
In eerdere studies werden al aanwijzingen gevonden dat het optreden van PMS mogelijk kan worden verklaard door de tijdens de menstruele cyclus wisselende concentraties van sommige voedingsstoffen in het bloed. Vooral de wisselende concentratie calcium leek hierbij een belangrijke rol te spelen.
Om het effect van calciumsuppletie te onderzoeken kreeg de helft van 179 jonge vrouwen die last hadden van PMS gedurende 3 maanden tweemaal per dag 200 mg calcium als calciumcarbonaat. De andere helft kreeg gedurende dezelfde periode een placebo. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 21 jaar. Met behulp van een standaard vragenlijst werden de veranderingen in de ernst van de symptomen van PMS geëvalueerd.
Het bleek dat de vrouwen die calciumcarbonaat kregen, vergeleken met de placebogroep, significante verbeteringen van hun PMS-klachten ervoeren. Zo waren zij vooraf aan de menstruatie minder vemoeid en hadden zij minder last van eetlustveranderingen en depressieve gevoelens.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen