Calcium voor oudere vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Calciumsuppletie kan effect hebben op het risico van botbreuken bij oudere vrouwen, mits ze trouw hun supplementen gebruiken. Dit concluderen Australische onderzoekers van de University of Western Australia.
Dit vijf jaar durende onderzoek werd uitgevoerd onder 1460 vrouwen van 70 jaar en ouder. De helft kreeg twee maal per dag 600 mg calciumcarbonaat (equivalent met 240 mg calcium), de andere helft placebo.
In totaal kregen 236 vrouwen (16,1%) samen 297 breuken door osteoporose. In de groep als geheel werd geen significant verschil gevonden tussen calcium en placebo. Wanneer de onderzoeksgroep werd teruggebracht naar 830 patiënten (56,8%), waarvan degenen die calcium kregen minimaal 80% van hun tabletten hadden geslikt, dan werd een risicovermindering van 34% gevonden ten opzichte van placebo (10,2% tegen 15,4%). In de calciumgroep bleek bij metingen van de hiel, de dijbeenhals en het totale lichaam dat de waarden vooruit waren gegaan ten opzichte van placebo. In de calciumgroep was ook de botsterkte toegenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.