Calciumsuppletie en hart- en vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De hypothese dat calciumsuppletie (met of zonder vitamine D) het risico van hart- en vaatziekten vergroot bij oudere vrouwen, is opnieuw ontkracht in een meta-analyse.

In medische databanken werd gezocht naar relevante studies uit de periode van 1966 tot 2013. Er werden 661 studies gevonden waarvan er uiteindelijk 18 voldeden aan de inclusiecriteria. In totaal betrof het meer dan 63.000 proefpersonen.

In vijf studies werd het effect van calciumsuppletie op hart- en vaatziekten onderzocht. Hieruit bleek dat suppletie niet leidde tot een significante verhoging van het cardiovasculaire risico. In zeventien studies werd gekeken naar het effect van calciumsuppletie op de algehele sterftekans. Ook hier werd geen significante relatie aangetoond. Wanneer afzonderlijk werd gekeken naar de risico’s van een hartinfarct, Angina Pectoris, acute en chronische hartklachten werden eveneens geen significante verbanden gevonden met calciumsuppletie.

De wetenschappers concluderen op basis van de meta-analyse dat suppletie met calcium geen nadelige invloed heeft op het risico van hart- en vaataandoeningen en op de algehele sterftekans van oudere vrouwen. Ook in vier eerdere studies werd de veiligheid van calciumsuppletie bevestigd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen