Calciumsuppletie en hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De hypothese dat calciumsuppletie (met of zonder vitamine D) het risico van hart- en vaatziekten vergroot bij oudere vrouwen, is opnieuw ontkracht in een meta-analyse.

In medische databanken werd gezocht naar relevante studies uit de periode van 1966 tot 2013. Er werden 661 studies gevonden waarvan er uiteindelijk 18 voldeden aan de inclusiecriteria. In totaal betrof het meer dan 63.000 proefpersonen.

In vijf studies werd het effect van calciumsuppletie op hart- en vaatziekten onderzocht. Hieruit bleek dat suppletie niet leidde tot een significante verhoging van het cardiovasculaire risico. In zeventien studies werd gekeken naar het effect van calciumsuppletie op de algehele sterftekans. Ook hier werd geen significante relatie aangetoond. Wanneer afzonderlijk werd gekeken naar de risico’s van een hartinfarct, Angina Pectoris, acute en chronische hartklachten werden eveneens geen significante verbanden gevonden met calciumsuppletie.

De wetenschappers concluderen op basis van de meta-analyse dat suppletie met calcium geen nadelige invloed heeft op het risico van hart- en vaataandoeningen en op de algehele sterftekans van oudere vrouwen. Ook in vier eerdere studies werd de veiligheid van calciumsuppletie bevestigd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen