Cardiovasculair risico verlagen met antioxidanten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een combinatie van antioxidanten, vitamine B3 en deltatocotriënol vermindert het cardiovasculaire risico bij ouderen.

Afhankelijk van het totale cholesterolgehalte werden de ouderen verdeeld in twee groepen. Bij personen in de eerste groep was het cholesterolgehalte normaal, terwijl deze in de tweede groep verhoogd was. De personen in de eerste groep kregen achtereenvolgens een supplement met 25 mg resveratrol, 25 mg pterostilbeen (chemisch verwant aan resveratrol), 25 mg quercetine, 25 mg deltatocotriënol, 25 mg niacine (vitamine B3) en 25 mg morinhydraat (flavanol) of een supplement waarin morinhydraat vervangen werd door 50 mg quercetine. Personen in de tweede groep kregen dezelfde supplementen tweemaal per dag in combinatie met een dieet. Aan het begin van de studie en na vier weken werden diverse parameters gemeten waaronder de concentratie stikstofoxide (NO), CRP, gamma-GT, urinezuur, totale antioxidatieve status (TAS), totale cholesterolgehalte, LDL- en HDL-cholesterolgehalte en de triglyceridenspiegel. Ook werd de concentratie NO vergeleken met dat bij kinderen en jongvolwassenen.

De NO-concentratie was significant hoger bij de ouderen in vergelijking met de kinderen en jongvolwassenen. Suppletie met beide supplementen tweemaal per dag leidde tot een significante afname van de NO-concentratie, CRP, gamma-GT en urinezuur bij de gezonde ouderen. Bovendien leidde suppletie tot een significante daling van het totale en LDL-cholesterolgehalte en triglyceridengehalte bij personen met dyslipidemie. Bovendien leidde suppletie tot een significante toename van de TAS.

De combinatie van antioxidanten, vitamine B3 en deltatocotriënol blijkt effectief in het verlagen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit is de eerste studie waarbij zowel een verlaging van vetten als ontstekingsmarkers werd gezien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen