Borstvoeding beschermt moeder tegen hartziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Moeders die gedurende minimaal zes maanden borstvoeding geven, hebben minder kans op hart- en vaataandoeningen.

Voor de studie werden 160 vrouwen uitgenodigd die eerder in de periode van 2015 tot 2017 deelnamen aan de Screening Tests to Predict Poor Outcomes of Pregnancy (STOP) Studie. Van de vrouwen was bekend hoelang ze borstvoeding hadden gegeven. Bij de moeders werden metingen verricht om het risico op hart- en vaatziekten te kunnen vaststellen. 

Vrouwen die tenminste zes maanden borstvoeding gaven, hadden een significant lagere BMI en bloeddruk (zowel boven- als onderdruk) ten opzichte van vrouwen die geen borstvoeding gaven. Dit gold ook na correctie voor beïnvloedende factoren zoals de rookstatus, leeftijd tijdens de zwangerschap en de BMI aan het begin van de zwangerschap. Bij vrouwen die een of meerdere zwangerschapscomplicaties hadden zoals zwangerschapsdiabetes, -vergiftiging of hoge bloeddruk was het effect van borstvoeding nog duidelijker. Wanneer deze moeders gedurende minimaal een half jaar borstvoeding gaven, had dit niet alleen een significant gunstig effect op de bloeddruk, maar ook op het cholesterolgehalte, triglyceridengehalte en de insulinespiegel

Het geven van borstvoeding verlaagt risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen. In het bijzonder geldt dit voor vrouwen die een complicatie tijdens hun zwangerschap hadden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen