Voedingswaarde borstmelk van vegetariërs

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Moedermelk van vegetarische en veganistische vrouwen bevat minder van het omega 3-visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA), jodium en - zonder suppletie - minder vitamine B12.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 92 borstvoedende vrouwen die vis en vlees aten (omnivorengroep) en bij 20 borstvoedende vrouwen die geen vlees aten (vegetariërgroep). Van deze laatste groep hadden elf vrouwen een veganistisch eetpatroon. De vrouwen hielden gedurende vijf dagen een voedingsdagboek bij. Tevens werd het gebruik van voedingssupplementen geregistreerd. Vanaf dag 2 tot en met dag 5 verzamelden de vrouwen moedermelkmonsters die vervolgens geanalyseerd werden.

De inname van DHA door vegetarische moeders was minder dan de helft in vergelijking met de inname van vrouwen in de omnivorengroep (110 mg versus 380 mg per dag). Dit verschil was zichtbaar in het DHA-gehalte van de moedermelk. In de vegetarische groep bedroeg het aandeel van DHA in de moedermelk 0,15% ten opzichte van 0,33% in de omnivorengroep. De inname van vitamine B12 verschilde niet significant tussen beide groepen. Dit kwam doordat ruim 85% van de vegetarische vrouwen een vitamine B12-supplement gebruikte met een gemiddelde dosis van 312 mcg per dag. De moedermelk van vegetarische vrouwen had hierdoor zelfs een iets hoger vitamine B12-gehalte dan van de omnivore moeders (gemiddeld 546 pM versus 483 pM). Het jodiumgehalte in moedermelk was daarentegen wel weer lager bij de vegetarische moeders ten opzichte van de andere groep (gemiddeld 126 mcg/l versus 159 mcg/l). 

Het risico op een tekort aan voedingsstoffen in moedermelk is groter bij vegetarische en veganistische vrouwen. Vooral het verschil in DHA-gehalte is zorgelijk. De studie toont echter tegelijkertijd dat het gebruik van voedingssupplementen een mogelijk tekort kan voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen