Vitamine D beïnvloedt genexpressie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verbetering van de vitamine D-status heeft een direct effect op de expressie van genen die betrokken zijn bij processen gerelateerd aan kanker, auto-immuunziekten en cardiovasculaire aandoeningen.

Het effect van suppletie op de genexpressie werd onderzocht bij acht gezonde personen. Drie proefpersonen kregen gedurende 2 maanden dagelijks 400 IE vitamine D, de overige vijf personen kregen dagelijks 2000 IE. In witte bloedcellen werd het effect van suppletie op de genexpressie onderzocht.

Personen met de laagste vitamine D-dosis hadden na suppletie nog een tamelijk lage concentratie van gemiddeld 62,5 nmol/l. Personen die dagelijks 2000 IE kregen bereikten een hogere vitamine D-status van gemiddeld 85 nmol/l. Bij deze personen nam de expressie van 291 genen toe die een rol blijken te spelen bij kanker, auto-immuunziekten en cardiovasculaire aandoeningen. Van 66 genen verschilde de expressie significant tussen personen die vóór suppletie een vitamine D-tekort hadden (50 nmol/l). Na suppletie was de expressie van deze genen in beide groepen gelijk. De onderzoekers identificeerden ook 17 nieuwe genen gerelateerd aan vitamine D.

De rol van vitamine D in de bothuishouding is al langer bekend. Voor het eerst is nu ook op moleculair niveau een verklaring gevonden voor het gezondheidsbevorderende effect van vitamine D bij andere aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen