Canadese hartstichting waarschuwt voor suiker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De Canadese Heart & Stroke Foundation waarschuwt voor de gevolgen van een overmatige inname van toegevoegde suikers.

De organisatie, die vergelijkbaar is met de Nederlandse Hartstichting, vindt dat de inname van toegevoegde suikers onder de bevolking te hoog is. De suikers zijn vooral afkomstig van levensmiddelen met een lage voedingswaarde zoals frisdranken, sportdranken, speciale koffiesoorten en ook fruitsappen. Gemiddeld is meer dan 13% van de dagelijkse calorie-inname afkomstig van dergelijke toegevoegde suikers. Met een suikerinname tussen 10% en 25% van de dagelijkse calorie-inname neemt de sterftekans als gevolg van een hart- of vaatziekte met maar liefst 30% toe.

Volgens de organisatie is het dan ook van groot belang dat de suikerinname omlaag gaat tot maximaal 10% van de dagelijkse calorie-inname. Maar nog beter is een suikerinname van maximaal 5%. Voor een voedingspatroon van 2000 kcal per dag zou dit dan gaan om 24 gram suikers (ongeveer zes theelepels) per dag. Dit betreft overigens niet de suikers die van nature in voeding aanwezig zijn zoals in hele vruchten, groenten, melk en granen.

De organisatie pleit tevens voor de invoer van een suikertax en voorlichting op bijvoorbeeld scholen. Tevens wil de Heart & Stroke Foundation dat de levensmiddelenindustrie niet alleen eerlijke informatie gaat geven op etiketten, maar ook de toevoeging van suikers in producten gaat minderen.

De Canadese hartstichting loopt hiermee duidelijk voorop. Ook de World Health Organisation (WHO) gaat richtlijnen ontwikkelen voor de suikerconsumptie. Het is niet bekend of de Nederlandse Hartstichting maatregelen aan het ontwikkelen is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.