Cardiovasculaire bescherming met langdurig gebruik multi

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Langdurig gebruik, langer dan 20 jaar, van een multivitaminepreparaat bleek fors de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Eerder onderzoek met een kortere periode liet geen risicoreductie te zien.

Dat blijkt uit de bekende Physicians Health Study I, uitgevoerd door wetenschappers van Harvard School of Public Health en het gelieerde Brigham and Women’s Hospital in Boston. De studie duurde officieel van 1982 tot 1995. Tot op heden worden nog steeds nieuwe uitkomsten gerapporteerd van de deelnemers aan deze studie. 

Er werden 18.530 mannelijk artsen gevolgd uit de Physicians Health Study I. Bij aanvang van de studie waren de artsen veertig jaar of ouder en hadden geen kanker of hart- en vaataandoening. De deelnemers gaven informatie over hun leefstijl, gezondheid, voedingsgewoonten en gebruik van supplementen.

Tijdens de volgperiode van gemiddeld twaalf jaar werd er 1697 keer een cardiovasculaire aandoening vastgesteld (hartinfarct, beroerte of cardiovasculaire sterfte). Het gebruik van een multivitaminepreparaat leidde op de korte termijn niet tot een risicoreductie van hart- en vaatziekten. Echter, langdurig gebruik, langer dan 20 jaar, liet wel een significante risicoreductie zien van 44%.

Hoewel het gebruik van multivitamines op de korte termijn geen effect had, geeft het op de lange termijn wel een reductie van de kans op (sterfte door) een hartinfarct en beroerte. Mogelijk komt dit door een vermindering van oxidatieve schade, een verbetering van het homocysteïnemetabolisme en een verbetering van de endotheelfunctie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen