Cardiovasculaire risicoreductie met magnesium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van magnesium en daarmee een hoge bloedspiegel van dit mineraal beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een review van wetenschappers van Harvard Medical School.

Van de 2303 wetenschappelijke publicaties over magnesium in relatie tot hart- en vaatziekten, werden zestien studies geselecteerd die voldeden aan de criteria. Het betrof meer dan 313.000 proefpersonen waarvan bijna 12.000 personen een cardiovasculaire ziekte kregen. Daarnaast werd bij meer dan 7500 proefpersonen een ischemische hartziekte vastgesteld en meer dan 2600 personen werden getroffen door een fatale ischemische hartziekte.

Iedere toename van de magnesiumconcentratie met 0,2 mmol/L was geassocieerd met een significante risicoreductie van 30% op cardiovasculaire aandoeningen. Ook was een trend waarneembaar in de risicoreductie van (fatale) ischemische aandoeningen. Bij een verhoging van de dagelijkse magnesiuminname met 200 mg nam het risico van een ischemische hartziekte significant af met 22%. Bij andere cardiovasculaire aandoeningen daalde het risico met 11%. Er werd tevens een nonlineair verband gezien tussen de magnesiuminname en het sterfterisico als gevolg van een ischemische aandoening. Bij een dagelijkse inname tot 250 mg nam het sterfterisico significant af met 27%.

Uit de resultaten blijkt een duidelijk verband tussen de inname en bloedspiegel van magnesium en het risico van cardiovasculaire aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen