Carnitine gunstig bij behandeling hepatitis C

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Als de behandeling van hepatitis C met interferon-alfa en ribavarine wordt aangevuld met L-carnitine, zorgt dit voor een sterkere daling van het bij de ziekte behorende proces van leververvetting. Daarnaast verlaagt carnitine de lipidenwaarden.

Dit bleek uit onderzoek met 70 met het hepatitis C-virus besmette personen. Zij werden gedurende 12 maanden in twee willekeurige groepen verdeeld. Beide werden behandeld met de reguliere medicatie interferon-alfa en ribavarine, maar bij de tweede groep werd dit gecombineerd met een dagelijkse suppletie met 2 gram L-carnitine.

Aan het einde van de suppletieperiode was in de carnitinegroep, vergeleken met de controlegroep, sprake van een sterkere daling van de levercelschade. Dit werd vastgesteld aan de hand van de gehaltes aminotransferasen (ALAT, ASAT) in het bloed. Ook de bloedwaarden voor cholesterol en triglyceriden waren gunstiger. Deze lieten dalingen zien van respectievelijk 0,9 en 0,2 mmol/l tegen stijgingen van 0,08 en 0,25 mmol/l in de controlegroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen