Carnitine gunstig bij leveraandoening

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met L-carnitine heeft een gunstige invloed op het ziektebeeld van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), aldus Italiaans onderzoek.
De wetenschappers waren benieuwd of suppletie met L-carnitine een gunstig effect zou hebben op de symptomen en het ziekteverloop van NASH. Deze leveraandoening is sterk geassocieerd met insulineresistentie en wordt ook wel de levercomponent van het metabool syndroom genoemd. Door de toenemende obesitas is er een sterke stijging te zien van het aantal ziektegevallen. De voornaamste verschijnselen van de aandoening is vervetting van de lever, wat gepaard gaat met ontstekingen en schade aan het leverweefsel. Momenteel is er nog geen effectieve behandeling van de aandoening bekend.
Vierenzeventig NASH-patiënten werden willekeurig over twee groepen verdeeld. De eerste groep slikte iedere dag zowel na het ontbijt als na het avondeten een tablet met één gram L-carnitine. De tweede groep slikte op dezelfde momenten een placebo. De suppletie duurde 24 weken. Alle proefpersonen volgden in deze periode een aangepast voedingspatroon.
Aan het einde van de onderzoeksperiode waren er in de suppletiegroep significante verbeteringen voor wat betreft de leverenzymen ASAT, ALAT, GGTP (gamma-glutamyl-transpeptidase), totaal cholesterolgehalte, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceriden, glucose, HOMA-IR, CRP, TNF-alfa en histologische markers.
Suppletie met L-carnitine in combinatie met een aangepaste voeding leidt bij NASH-patiënten dus tot een verbeterde leverfunctie, bloedsuikerspiegel, lipidenprofiel en histologie en een verminderd ontstekingsbeeld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen