Carnitine verbetert spermakwaliteit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met carnitine kan de beweeglijkheid van sperma vergroten mits de mitochondriën normaal functioneren. Dit is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Padova in Italië.
Voor het onderzoek werden dertig patiënten met asthenozoöspermie, een aandoening waarbij de zaadcellen minder beweeglijk zijn, in twee groepen verdeeld, afhankelijk van de spiegels van fosfolipidenhydroperoxideglutathionperoxidase (PHGPx). De hoeveelheid PHGPx is een maat voor het functioneren van de mitochondriën. Alle mannen kregen gedurende drie maanden een placebo en vervolgens gedurende drie maanden 2 gram L-carnitine oraal per dag. Spermamonsters werden verzameld aan het begin van het onderzoek, na de placebobehandeling, na de carnitinebehandeling en drie maanden na het stoppen van de carnitinesuppletie.
Alleen in de groep mannen met normale PHGPx-spiegels, dus met normaal functionerende mitochondriën, was de spermamotiliteit toegenomen van 29% voor de behandeling naar 41% na drie maanden suppletie met L-carnitine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.