Carotenoïden beschermen ouder brein

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate inname van voedsel dat rijk is aan alfa- en bètacaroteen beschermt het geheugen van ouderen.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van een grootschalig bevolkingsonderzoek dat uitgevoerd was in de periode van 2011 tot 2014. Er waren 2009 proefpersonen die gedurende twee dagen een voedingsdagboek bijhielden. Het betrof ouderen vanaf zestig jaar. Bij de deelnemers werden op twee verschillende momenten cognitieve testen afgenomen om een indruk van de geheugenfuncties te verkrijgen. Het betrof drie geheugentesten. 

Personen met een hoge inname van bètacaroteen scoorden significant beter op alle drie geheugentesten ten opzichte van deelnemers met een lage inname van deze carotenoïde. Ze scoorden - afhankelijk van de test - 33% tot 37% beter onder invloed van voeding rijk aan bètacaroteen. Ook de inname van alfacaroteen was significant gerelateerd aan betere geheugenfuncties; een hoge inname van deze carotenoïde leidde in een van de testen tot een significant betere prestatie met gemiddeld 36%. Er werden enkele verschillen gezien tussen mannen en vrouwen, maar de carotenoïden hadden bij beide geslachten een positief effect op het geheugen.

Een hoge consumptie van voeding rijk aan alfa- en bètacaroteen is in verband gebracht met een beter geheugen bij ouderen. De carotenoïden komen van nature voor in groenten zoals wortelen, broccoli, pompoen, spinazie, sperziebonen, sla en fruit zoals mandarijnen en mango.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen