Carotenoïden-combi effectief bij beeldschermwerk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met astaxanthine, luteïne en zeaxanthine gaat een verslechtering van de ooghandcoördinatie als gevolg van langdurig beeldschermwerk tegen.

Aan de Japanse studie namen 64 proefpersonen deel in een leeftijd van 20 tot 60 jaar. De deelnemers brachten voor hun werk lange tijd achter een beeldscherm door. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Het supplement bestond uit 6 mg astaxanthine, 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine. De suppletieperiode bedroeg acht weken. Aan het begin en vervolgens tweewekelijks werd de ooghandcoördinatie, souplesse van de oogbewegingen en de dichtheid van het pigment in de macula (gele vlek) van het oog gemeten. 

In de suppletiegroep was na acht weken een significante verbetering zichtbaar van de ooghandcoördinatie. Dit was niet het geval in de placebogroep. In de suppletiegroep werd tevens een significante toename van de dichtheid van het maculapigment gezien. Deze effecten werden niet gezien in de placebogroep. Suppletie leidde niet tot een verbetering van de oogbewegingen.

Langdurig beeldschermwerk gaat gepaard met een verminderde knipperfrequentie, droge ogen, vermoeidheid en slechter zicht. De constante spanning op de ciliaire spier leidt tot een afname van het accomodatievermogen en de ooghandcoördinatie. Suppletie met de combinatie astaxanthine, zeaxanthine en luteïne kan de ooghandcoördinatie verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen