Carotenoïden-combi effectief bij beeldschermwerk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met astaxanthine, luteïne en zeaxanthine gaat een verslechtering van de ooghandcoördinatie als gevolg van langdurig beeldschermwerk tegen.

Aan de Japanse studie namen 64 proefpersonen deel in een leeftijd van 20 tot 60 jaar. De deelnemers brachten voor hun werk lange tijd achter een beeldscherm door. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Het supplement bestond uit 6 mg astaxanthine, 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine. De suppletieperiode bedroeg acht weken. Aan het begin en vervolgens tweewekelijks werd de ooghandcoördinatie, souplesse van de oogbewegingen en de dichtheid van het pigment in de macula (gele vlek) van het oog gemeten. 

In de suppletiegroep was na acht weken een significante verbetering zichtbaar van de ooghandcoördinatie. Dit was niet het geval in de placebogroep. In de suppletiegroep werd tevens een significante toename van de dichtheid van het maculapigment gezien. Deze effecten werden niet gezien in de placebogroep. Suppletie leidde niet tot een verbetering van de oogbewegingen.

Langdurig beeldschermwerk gaat gepaard met een verminderde knipperfrequentie, droge ogen, vermoeidheid en slechter zicht. De constante spanning op de ciliaire spier leidt tot een afname van het accomodatievermogen en de ooghandcoördinatie. Suppletie met de combinatie astaxanthine, zeaxanthine en luteïne kan de ooghandcoördinatie verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen