Vitamine C mogelijk van belang voor hersenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zenuwcellen in het netvlies (retina) van de ogen hebben vitamine C nodig om goed te kunnen functioneren. Dit is een nieuwe bevinding die impliceert dat vitamine C ook van belang is voor de hersenen.
In de studie werd gebruikgemaakt van retina's van goudvissen die dezelfde biologische structuur hebben als humane retina's. Het bleek dat retinacellen een hoge vitamine C-concentratie hebben en dat bij een vitamine C-tekort bepaalde GABA-receptoren niet meer optimaal functioneren. Deze GABA-receptoren bevinden zich ook in andere hersengebieden en zijn van belang voor een optimale informatieoverdracht tussen hersencellen. GABA is een remmende neurotransmitter die overprikkelen van neuronen kan tegengaan. Mogelijk is vitamine C - vanwege zijn antioxidatieve eigenschap - in staat om deze GABA-receptoren te beschermen tegen vroegtijdige afbraak.
Met de huidige bevinding kan een verklaring gegeven worden voor het feit dat een depressie behoort tot de symptomen van scheurbuik. Een vitamine C-tekort in de hersenen kan hieraan ten grondslag liggen. Ook bij andere aandoeningen kan een vitamine C-deficiëntie een rol spelen: epilepsie en glaucoom worden beiden veroorzaakt door overstimulatie van zenuwcellen in respectievelijk de hersenen en retina. Deze overstimulatie kan veroorzaakt worden doordat de GABA-receptoren niet naar behoren functioneren.
De studie geeft belangrijke inzichten die tot nieuwe hypothesen en mogelijk behandelingen kunnen leiden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen