Carotenoïden gunstig bij maculadegeneratie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de carotenoïden luteïne, zeaxanthine en meso-zeaxanthine is zinvol bij personen met leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD).

In de studie werden 67 personen met een milde vorm van AMD verdeeld in drie suppletiegroepen. In de eerste groep kregen de personen 20 mg luteïne en 0,86 mg zeaxanthine per dag. Personen in de tweede groep kregen dagelijks 10 mg meso-zeaxanthine, 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine. In de derde groep werd dagelijks 17 mg meso-zeaxanthine, 3 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine gesuppleerd.

Na een suppletieduur van drie jaar werd in alle groepen een significant toename van de pigmentatie gezien in de macula (gele vlek). De toevoeging van de carotenoïde meso-zeaxanthine lijkt echter noodzakelijk om een optimaal effect te verkrijgen. Dit gold ook voor een verbetering van de gevoeligheid voor contrasten. Suppletie had geen invloed op de gezichtsscherpte of de progressie naar een verder gevorderd stadium van AMD. 

Langdurige suppletie met een combinatie van de carotenoïden luteïne, zeaxantine en meso-zeaxanthine kan significant de dichtheid van het maculapigment en de contrastgevoeligheid verbeteren, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen