Carotenoïden beschermen tegen LMD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge inname van carotenoïden zoals luteïne en zeaxanthine beschermt tegen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD). Bij de veelvoorkomende oogaandoening sterven de lichtgevoelige cellen van het netvlies af. 

Er werden gegevens gebruikt van twee grote studies: de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-up Study met in totaal bijna 100.000 proefpersonen. De deelnemers waren vijftig jaar of ouder en hadden geen diabetes, kanker of een hart- en vaatziekte. Bij de deelnemers werd de inname en daarmee de plasmaconcentratie van carotenoïden geschat en gerelateerd aan het risico van de oogziekte.

Er waren 1361 proefpersonen die een milde vorm van LMD kregen en nog eens 1118 personen kregen een ernstiger vorm van de aandoening. Personen met de hoogst voorspelde concentratie van luteïne en zeaxanthine in het bloedplasma hadden met 40% significant minder kans op ernstige LMD in vergelijking met deelnemers die deze carotenoïden nauwelijks binnenkregen. Ook andere carotenoïden zoals bètacaroteen lieten een significante risicoreductie zien tussen 25% en 35%. De inname van carotenoïden beschermde echter niet tegen een milde vorm van de aandoening.

De wetenschappers concluderen dat het van belang is om voldoende verse groenten en fruit te eten teneinde het risico van LMD te verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen