Vitamine C beschermt tegen staar

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van vitamine C vanuit de voeding beschermt tegen staar. Daarnaast blijken genetische factoren van invloed op de progressie van staar.

Er werden gegevens gebruikt van de TwinsUK studie waaraan 2054 blanke, vrouwelijke tweelingparen deelnamen. Van 324 tweelingparen waren tevens gegevens beschikbaar van de volgperiode.

Het risico van staar werd voor 35% bepaald door genetische factoren, voor de overige 65% bleken omgevingsfactoren zoals voeding van invloed op het ontstaan van de oogziekte. Een hoge inname van vitamine C kon significant het ontstaan van deze aandoening en de verergering ervan verminderen. Deelnemers met de hoogste inname van vitamine C hadden met 33% significant minder kans op het krijgen van deze aandoening in een periode van tien jaar. Ook een hoge inname van mangaan en het gebruik van vitaminepreparaten kon de kans op staar significant verkleinen.

De resultaten komen overeen met bevindingen uit een eerdere studie, de Carotenoids in Age- Related Eye Disease Study, waarbij de invloed van carotenoïden en antioxidanten zoals vitamine C op de oogziekte was onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen