Voedingsstoffen zinvol bij retinopathie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een combinatie van voedingsstoffen, waaronder antioxidanten, kan zinvol zijn bij een stabiele vorm van diabetische retinopathie.
Er namen 105 personen met diabetische retinopathie aan de studie deel. Aan het begin en einde van de 5 jaar durende behandelperiode werd een uitgebreid optometrisch onderzoek verricht. Tevens werd in het bloed de totale antioxidatieve capaciteit en de MDA-concentratie (malondialdehyde) als maat voor oxidatieve stress bepaald. Van de proefpersonen kregen er 62 gedurende de volgperiode dagelijks 2 supplementen met antioxidanten. Het supplement bestond uit vitamine C, vitamine E, niacine, bètacaroteen, luteïne en de mineralen zink, koper, selenium en mangaan. De overige proefpersonen kregen geen supplement.
In totaal hadden 97 patiënten tot het einde aan de studie deelgenomen. Gedurende de volgperiode veranderde het zicht niet. Wel werd in de suppletiegroep een verminderde progressie van retinopathie geconstateerd, terwijl in de andere groep een verergering van de retinopathie optrad. Daarnaast werd in de suppletiegroep de antioxidatieve capaciteit behouden met als gevolg een afname van oxidatieve stress.
Suppletie met antioxidanten kan bij langdurig gebruik zinvol zijn bij personen met diabetische retinopathie in een stabiel stadium van de aandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen