Catechinen bij prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een mix van groenethee-catechinen leidt niet direct tot een verlaagd risico van prostaatkanker, maar heeft wel gunstige effecten.

Voor de studie werden 97 mannen geselecteerd met een voorstadium van prostaatkanker. Het betrof Prostaat Intra-epitheliale Neoplasie (PIN) wat een soort voorlopercellen van prostaatkanker zijn en/of atypische kleine acinaire proliferatie (ASAP) waarbij het aantal kankercellen te gering is om al van prostaatkanker te spreken. De mannen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze gedurende een jaar dagelijks een mix van groenethee-catechinen met 400 mg EGCG.

Hoewel het aantal gevallen van prostaatkanker kleiner was in de suppletiegroep (5/49) in vergelijking met de placebogroep (9/48), bleek dit verschil niet significant. Wanneer gekeken werd naar het cumulatieve aantal gevallen met prostaatkanker én ASAP - bij mannen met PIN maar zonder ASAP bij aanvang van de studie - was dit aantal significant minder in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Ook werd onder invloed van de groenethee-catechinen een significante afname gezien van de PSA-waarde. Het supplement werd overigens goed verdragen.

Vervolgstudies zijn nodig om meer inzicht te krijgen in de rol van groene thee catechinen bij de preventie van prostaatkanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen