Catechinen: natuurlijke UV-beschermers

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met catechinen van groene thee beschermt de huid tegen de gevolgen van UV-straling.

Er namen 14 personen met een lichte huidskleur aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 43 jaar en kregen gedurende 12 weken een lage dosis catechinen (540 mg per dag) in combinatie met 50 mg vitamine C. Voor en na de suppletieperiode werd de huid van de billen blootgesteld aan UV-straling. Een dag later werden huidbiopten genomen, werd het huidvocht onderzocht en de mate van zonnebrand bepaald.

In het weefsel en vocht van de huid werden na suppletie catechinen aangetroffen. Onder invloed van UV-straling namen de ontstekingsmarkers PGE-2 en 12-HETE toe. Suppletie leidde tot een vermindering van de concentratie 12-HETE.

Wanneer catechinen van groene thee oraal worden ingenomen, worden deze geïncorporeerd in de huid. Dit is geassocieerd met een afname van de ontstekingsmarker 12-HETE en suggereert dat catechinen - waarvan epigallocatechinegallaat (EGCG) de bekendste is - de huid beschermen tegen de gevolgen van UV-straling. Een dagelijkse consumptie van 2 koppen groene thee is voldoende om de in deze studie toegepaste hoeveelheid catechinen binnen te krijgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen