Causaal verband Vitamine D-tekort en sterfte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is een causaal verband tussen een tekort aan vitamine D en sterfte

Dit blijkt uit een genetische analyse met gegevens van de UK Biobank, een grootschalige cohortstudie in Engeland, Schotland en Wales. Er werden gegevens verzameld van bijna 308.000 deelnemers. De deelnemers waren in een leeftijd van 37 tot 73 jaar bij aanvang van de studie in de periode van 2006 tot 2010. Het betrof blanke Europeanen waarvan gegevens voorhanden waren over hun vitamine D-status (25-hydroxyvitamine D, oftewel 25(OH)D) en genetische varianten van dit prohormoon in het lichaam. 

Tijdens de volgperiode tot juni 2020 overleden 18.700 proefpersonen. De genetisch voorspelde vitamine D-spiegel werd geschat aan de hand van 35 varianten van het prohormoon 25(OH)D. Er was sprake van een L-vormig significant verband tussen de genetisch voorspelde vitamine D-spiegel en sterfte door alle oorzaken. Bij een toenemende vitamine D-spiegel tot 50 nmol/l was sprake van een sterke daling van het overlijdensrisico. Personen met een vitamine D-status van 25 nmol/l hadden 25% meer kans om te overlijden ten opzichte van deelnemers met een vitamine D-spiegel van 50 nmol/l. Er werd bovendien een significant verband gezien tussen de vitamine D-status en sterfte als gevolg van de specifieke aandoeningen kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. 

Een genetische benadering levert sterker bewijs voor een causaal verband. Het streven naar een adequate vitamine D-spiegel van minimaal 50 nmol/l blijkt van belang. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen