Foliumzuur- en homocysteïnespiegel en hersenatrofie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuurdeficiëntie en hyperhomocysteïnemie houden onafhankelijk van elkaar verband met de ontwikkeling van hersenatrofie.
Dit bleek uit een studie met 62 oudere patiënten die een beroerte hadden gehad. Met behulp van vragenlijsten werd informatie verkregen over het voedingspatroon van de deelnemers. Hiermee werd de inname van foliumzuur en vitamine B12 met de voeding geschat. Daarnaast werden de concentraties foliumzuur, vitamine B12 en homocysteïne in het bloed bepaald en ondergingen de patiënten neuroradiologisch onderzoek.
Bij 68% van de patiënten werd een te lage concentratie foliumzuur (minder dan 6 ng/ml) in het bloed gemeten. Ook toonde 48% van de patiënten hyperhomocysteïnemie waarbij een concentratie totaal homocysteïne werd gemeten van tenminste 15 micromol/l. Het bleek dat patiënten met een verhoogde concentratie homocysteïne een 9 maal grotere kans op hersenatrofie hadden dan de patiënten met normale concentraties homocysteïne in het bloed. Op vergelijkbare wijze hadden patiënten met een verlaagde concentratie foliumzuur (minder dan 3 ng/ml) een 9 maal verhoogd risico van hersenatrofie vergeleken met patiënten met een normale foliumzuurspiegel. Er werd geen verband aangetoond tussen de concentratie vitamine B12 in het bloed en het risico van hersenatrofie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen