Antioxidanten voorkomen melkzuurvorming tijdens inspanning

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gebruik van antioxidanten remt de melkzuurvorming tijdens maximale inspanning en verbetert daarnaast de aerobe energievoorziening van de spieren.
Aan een studie namen 15 mannelijke amateuratleten deel. Ze werden willekeurig verdeeld in 2 groepen. De atleten in de eerste groep kregen gedurende 90 dagen een supplement met 500 mg vitamine E en 30 mg bètacaroteen. De laatste 15 dagen kregen ze ook nog 1 gram vitamine C. De personen in de andere groep kregen placebo. Voor aanvang van de studie en na 3 maanden training moesten de atleten een maximale inspanningstest afleggen op een fietsergometer. Daarbij werd de melkzuurconcentratie gemeten, evenals de maximale zuurstofopname (VO2max) en de belastbaarheid.
Na 3 maanden training bleek bij alle atleten zowel de maximale zuurstofopname, de melkzuurconcentratie als de maximale belasting te zijn toegenomen. Bij de atleten uit de supplementengroep was de melkzuurconcentratie in het bloed lager dan bij de atleten uit de placebogroep. Het percentage van de maximale zuurstofopname op het moment dat het lichaam overschakelt op een anaerobe verbranding steeg bij alle atleten. Bij de supplementengroep bleek dit percentage hoger te liggen.
De onderzoekers concludeerden dat antioxidanten melkzuurvorming tegengaan en daarnaast bijdragen aan een efficiëntere aerobe energievoorziening tijdens inspanning.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen