Vitamine C doodt kankercellen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wat Linus Pauling al in de jaren zeventig van de vorige eeuw verkondigde, wordt opnieuw bevestigd in een studie van Weil Cornell Medicine College in New York: vitamine C is in staat om tumorcellen te vernietigen. Het onderzoek werd gepubliceerd in Science.

De wetenschappers maakten voor hun experiment gebruik van tumorcellen die specifieke genmutaties, KRAS- of BRAS-mutaties, hadden die gerelateerd zijn aan kanker. Meer dan de helft van de colorectale kankersoorten draagt een dergelijke genmutatie en is vaak resistent tegen gangbare kankertherapieën. De wetenschappers zagen echter dat gecultiveerde humane colorectale tumorcellen met KRAS- of BRAS-mutaties vernietigd konden worden wanneer ze blootgesteld werden aan een hoge dosis vitamine C.

Het effect wordt toegeschreven aan het feit dat de tumorcellen de geoxideerde vorm van vitamine C, het dehydroascorbaat (DHA), in zich opnemen via de GLUT1-glucosetransporter. Een verhoogde opname hiervan leidt tot oxidatieve stress doordat intracellulaire DHA wordt gereduceerd tot vitamine C en daarmee glutathion verbruikt. Onder invloed van vrije zuurstofradicalen wordt het enzym glyceraldehyde-3-fosfaat dehydrogenase (GAPDH) geïnactiveerd. Dit enzym speelt een voorname rol bij de omzetting van glucose in ATP (energie) voor de cel. Door inactivatie van dit enzym vindt er een energetische crisis plaats wat uiteindelijk leidt tot celdood.

De resultaten werden in een vervolgstudie met muizen bevestigd. In vergelijking met controlemuizen ontwikkelden de met vitamine C behandelde muizen minder en kleinere tumoren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen