Vitamine C- en E-suppletie bij borstkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C en E herstelt de oxidatieve/antioxidatieve balans bij vrouwen met borstkanker die chemotherapie ondergaan.

Voor de studie werden 40 onbehandelde borstkankerpatiënten geselecteerd. Bij de patiënten werd de activiteit van verschillende antioxidatieve enzymen gemeten, evenals de concentratie van malondyaldehyde (MDA) en gereduceerd glutathion (indicatoren voor oxidatieve stress). De uitkomsten werden vergeleken met een gezonde controlegroep. In de lymfocyten werd de ernst van DNA-schade bepaald. De patiënten werden vervolgens in twee behandelgroepen verdeeld: in de eerste groep werden ze alleen behandeld met chemotherapie en in de tweede groep kregen de patiënten daarnaast nog dagelijks 500 mg vitamine C en 400 mg vitamine E.

In vergelijking met gezonde personen werd bij onbehandelde borstkankerpatiënten een significant lagere activiteit van antioxidatieve enzymen gezien. De concentratie van gereduceerd glutathion was significant lager, terwijl de vetzuuroxidatie en DNA-schade significant hoger waren in vergelijking met de gezonde personen. Hetzelfde patroon werd gezien bij patiënten die behandeld werden met chemotherapie, hoewel het effect hier minder uitgesproken was. Bij de patiënten die naast chemotherapie vitamine C en E kregen toegediend werden nagenoeg normale waarden gevonden: de activiteit van de antioxidatieve enzymen en de concentratie van glutathion reductase was significant toegenomen in vergelijking met geen behandeling of een behandeling met alleen chemotherapie. De MDA-concentratie en mate van DNA-schade namen significant af.

De aanwezigheid van borstkanker en behandeling van chemotherapie gaan gepaard met een verminderde antioxidatieve capaciteit. Suppletie met vitamine C en E kan de oxidatieve/antioxidatieve balans herstellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen