Vegetariërs zijn ongezonder

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vegetarisch eetpatroon is toch niet zo gezond als wordt gedacht. Vegetariërs hebben meer gezondheidsproblemen, doen een groter beroep op de gezondheidszorg en hebben een slechtere levenskwaliteit.

De wetenschappers gebruikten gegevens van 1320 proefpersonen die deelnamen aan de Austrian Health Interview Survey AT-HIS 2006/07. Afhankelijk van hun eetgewoonten werden ze in groepen ingedeeld: vegetariërs; alleseters met vlees, groenten en fruit; alleseters met relatief weinig vlees en alleseters met veel vlees. Iedere groep bestond uit 330 proefpersonen.

Het merendeel van de proefpersonen (76%) was van het vrouwelijke geslacht. Van de deelnemers was 40% jonger dan dertig jaar en 24% was vijftig jaar of ouder. De overige deelnemers waren tussen dertig en vijftig jaar oud. De helft van de deelnemers behoorde tot een gemiddelde sociaal economische klasse. Aanhangers van een vegetarisch eetpatroon hadden een lagere BMI en dronken minder alcohol. Vegetariërs hadden in vergelijking met alleseters een slechtere gezondheid. Dit bleek uit het feit dat in deze groep significant meer gevallen waren van kanker, allergieën en mentale aandoeningen zoals angst en depressies. Ook maakten vegetariërs meer gebruik van de gezondheidszorg en hadden ze een slechtere kwaliteit van leven in vergelijking met de alleseters.

Volgens de onderzoekers is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de slechtere gezondheid van vegetariërs. Dit moet in vervolgstudies verder worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen