Celmechanisme selenium opgehelderd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het moleculaire mechanisme waarmee selenium wordt opgenomen in selenoproteïnen is onlangs opgehelderd door Amerikaanse wetenschappers. 

Selenium is een essentieel spoorelement met een antioxidatieve werking. Als eerste wordt selenium ingebouwd in selenocysteïne, vervolgens wordt het opgenomen in 25 zogenaamde selenoproteïnen die een centrale rol spelen bij diverse cellulaire en metabole processen. 

Met behulp van een speciale cryo-elektronenmicroscoop konden de wetenschappers de celmechanismen zichtbaar maken. De microscoop maakt gebruik van elektronenbundels in plaats van licht om driedimensionale beelden te maken. Hoewel reeds bekend is welke eiwitten en RNA-moleculen het proces van opname van selenium mogelijk maken, was het nog niet opgehelderd hoe de cyclus voltooid werd. Het blijkt een voor het lichaam uniek mechanisme te zijn dat nooit eerder is gezien. Selenocysteïne wordt aan een uniek RNA-molecuul gekoppeld en dat wordt naar het ribosoom in de cel gebracht via een unieke proteïnefactor. 

Zodra selenocysteïne zich in de selenoproteïnen heeft genesteld, voeren de proteïnen een reeks vitale functies uit die noodzakelijk zijn voor groei en ontwikkeling. Ze produceren nucleotiden, de bouwstenen van DNA. Ze breken vetzuren af en maken celmembranen. Ze produceren het schildklierhormoon en hebben een antioxidatieve werking. Aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, mannelijke onvruchtbaarheid, diabetes en hypothyreoïdie kunnen ontstaan wanneer de productie van selenoproteïnen verstoord is. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen