Chelatietherapie en hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Chelatietherapie in combinatie met vitaminen- en mineralensuppletie blijkt effectief het risico van een hart- en vaatziekte te verminderen bij personen met een eerder doorgemaakt hartinfarct. Chelatietherapie bestaat uit de intraveneuze toediening van EDTA (ethyleendiaminetetra azijnzuur) waarmee zware metalen uit het bloed worden verwijderd.

Er werden 1708 personen van vijftig jaar en ouder verdeeld in vier groepen. Ze hadden allen een hartinfarct doorgemaakt. De proefpersonen ondergingen veertig EDTA-infusies in combinatie met dagelijkse suppletie met vitaminen en mineralen, EDTA-infusies met placebo’s, placebo-infusies met vitaminen- en mineralensuppletie of placebo-infusies met placebosupplementen. Er werd gekeken naar het effect van de behandelingen op de algehele sterftekans en het risico van een nieuwe cardiovasculaire aandoening.

Patiënten die behandeld werden met de chelatietherapie in combinatie met de vitaminen- en mineralensupplementen hadden met 26% significant minder kans op overlijden of een nieuwe hart-  en vaataandoening in vergelijking met de personen die met de placebo’s behandeld werden. Bij personen met diabetes bedroeg deze risicoreductie maar liefst 51%.

De resultaten sluiten aan bij een eerdere studie die gepubliceerd werd in de Journal of the American Medical Association en een lichte risicoreductie liet zien van chelatietherapie bij hartaandoeningen.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen