In Polen: hartaandoening doet gezonder eten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In Polen eten personen die geconfronteerd zijn met een hart- of vaatziekte gezonder dan leeftijdgenoten zonder een dergelijke aandoening.

Er werden gegevens gebruikt van de Polish National Multicenter Health Survey (WOBASZ). Aan de hand van 24-uurs voedingsvragenlijsten werd de inname van antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden berekend. Uiteindelijk werden van 6661 volwassenen in de leeftijd van 20 tot 74 jaar de gegevens geanalyseerd. Van de deelnemers was bij zo’n 10% (643 personen) een hart- of vaataandoening zoals een hartaanval, hartfalen, hartritmestoornis of een herseninfarct vastgesteld.

Vrouwen die een hart- of vaatziekte hadden, kregen via de voeding significant meer antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden binnen dan gezonde vrouwen. Voor mannen was dit ongeveer evenzo, maar het verschil was niet significant. De belangrijkste bronnen van antioxidanten voor mannen waren thee, koffie, appels, noten en zaden. Hoewel deze laatste twee vooral geconsumeerd werden door mannen met een hart- of vaataandoening. Vrouwen haalden hun antioxidanten vooral uit thee, koffie, appels en aardbeien. Voor zowel mannen als vrouwen waren belangrijke bronnen van polyfenolen thee, koffie, kool, aardappels, appels en (voor mannen) wit brood. Thee, koffie, appels en kool waren eveneens de belangrijkste bronnen van flavonoïden.

Poolse mannen en vooral vrouwen met een hart- of vaatziekte eten meer levensmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden dan gezonde leeftijdgenoten, zo concluderen de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen