Chinese artsen vertellen over hun ervaringen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

12 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
update 9 - Chineze artsen vertellen over hun ervaringen
Dr. Richard Cheng organiseerde een videoconferentie  met leden van het expertteam Shanghai Covid-19: Dr. Mao en dr. Wang. Onderwerp: de toepassing van hoge dosis intraveneus vitamine C bij de behandeling van coronavirus/COVID-19 infecties.

Origineel verslag (in het Engels):

Successful High-Dose Vitamin C Treatment of Patients with Serious and Critical COVID-19 Infection

 [bron: Orthomolecular Medicine News Service (OMNS), 18 maart 2020]

Archief: http://orthomolecular.org/resources/omns/index.shtml; Inschrijven: http://orthomolecular.org/subscribe.html

Dr. Richard Cheng; arts, residerend in Columbia (VS)  en Shanghai (China); lid van OMNS Editorial Board.


Een groep van artsen, gezondheidszorgwerkers en wetenschappers hebben via een online conferentie gediscussieerd over de toepassing van intraveneuze vitamine C bij de behandeling van patiënten met een matig tot ernstige infectie met Covid-19.
DR. MAO Belangrijkste gast was Dr. Enqian Mao, hoofd van de intensive care van het Ruijing Hospital, een groot ziekenhuis in Shanghai dat verbonden is met de Shanghai Jiao Tong University. Dr. Mao is lid van het expertteam van het Shanghai Public Health Center, alwaar alle Covid-19 patiënten werden behandeld. Dr. Dr. Mao is co-auteur van de Shanghai Guidelines for the Treatment of Covid-19 Infection, een officieel document dat werd onderschreven door de Shanghai Medical Association en het bestuur van de provincie. Dr. Mao heeft in de afgelopen tien jaar intraveneus vitamine C-therapie toegepast bij uiteenlopende aandoeningen waaronder acute pancreatitis, sepsis (bloedvergiftiging) en wondzorg. Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus heeft dr. Mao met zijn team geadviseerd om ook deze patiënten te behandeling met een hoge dosis intraveneuze vitamine C. De aanbevelingen werden reeds geaccepteerd door het Shanghai expertteam. Alle patiënten met Covid-19 in de regio van Shanghai werden behandeld in de Shanghai Public Health Center. Tot 17 maart werden in totaal 358 patiënten behandeld.
WAT GEDAAN WERD Dr. Mao en zijn team behandelden ongeveer vijftig patiënten met een matige tot ernstige infectie. De intraveneuze vitamine C-dosis varieerde van 10.000 mg tot 20.000 mg per dag gedurende een periode van 7 tot 10 dagen. Aan patiënten met een matige vorm van de infectie werd dagelijks 10.000 mg toegediend. Patiënten met een ernstige infectie werden behandeld met een dagdosis van 20.000 mg. De ernst werd bepaald aan de hand van de zogenaamde oxygenatie-index (een formule waarmee de behoefte aan beademing kan worden vastgesteld) en de zogenaamde coagulatiestatus (bloedstollingsstatus).
RESULTATEN Alle behandelde patiënten verbeterden en er overleed niemand. Tevens bleek dat de patiënten die vitamine C-therapie kregen gemiddeld 3 tot 5 dagen korter verbleven in het ziekenhuis dan patiënten die hier niet mee behandeld werden (de gemiddelde ziekenhuisopname was 30 dagen). Dr. Mao beschreef het geval van een ernstig zieke patiënt wiens gezondheidstoestand snel verslechterde. Hij gaf de patiënt een bolus van 50.000 mg vitamine C extra in een tijdsbestek van vier uur. De oxygenatie index van de patiënt stabiliseerde in korte tijd. Er werden geen bijwerkingen gemeld van de vitamine C-therapie.
DR. WANG In een aparte vergadering, had ik het genoegen om met Dr. Sheng Wang te spreken, hoogleraar intensive-care geneeskunde van de Shanghai 10th People’s Hospital verbonden aan de Tongji University College of Medicine in Shanghai (China). Dr. Wang maakte eveneens deel uit van het expertteam en zegt dat het team de volgende drie lessen heeft geleerd:
 1. Het tijdig en in hoge dosis toedienen van intraveneuze vitamine C is zeer geschikt bij de behandeling van patiënten met Covid-19. De resultaten moeten nog worden afgerond, maar zullen gepubliceerd worden.
 2. Bij Covid-19 patiënten komt vaak hypercoagulabiliteit (verhoogde stollingsneiging, oftewel ‘dik bloed’) voor. Dit is het geval bij ongeveer 40% van de patiënten met een ernstige infectie en bij ongeveer 15% tot 20% van de patiënten met een mildere infectie. Heparine werd gebruikt bij een verhoogde stollingsneiging.
 3. De derde zeer belangrijke les is dat het behandelteam ruimer tijd moet inplannen alvorens geïntubeerd kan worden in verband met het aantrekken van de beschermende kleding. Deze kritische 15 tot 30 minuten kunnen verschil maken in leven en dood.

Zowel Dr. Mao als Dr. Wang bevestigen dat er in andere delen van China eveneens medische teams zijn die Covid-19 patiënten behandelen met intraveneuze vitamine C-therapie.
De experts aanwezig bij de videoconferentie waren:
 • Atsuo Yanagisawa, professor van Kyorin University in Tokyo (Japan) en president van International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM)
 • Jun Matsuyama (Japan)
 • Michael J. Gonzalez, professor van University of Puerto Rico
 • Dr. Jean Drisko van Kansas University Medical School
 • Dr. Qi Chen van Kansas University Medical School
 • Dr. Alpha “Berry” Fowler van Virginia Commonwealth University
 • Maurice Beer van NutriDrip en Integrative Medical New York
 • Asa Kitfield van NutriDrip en Integrative Medical New York
 • Hong Zhang van Beijing
 • William T Penberthy, Ph.D. van Scribe LLC (Florida)
 • Ilyes Baghli, MD, president van Algerian Society of Nutrition and Orthomolecular Medicine (SANMO)
 • Mignonne Mary van Remedy Room (New Orleans)
 • Charles Mary Jr van Remedy Room (New Orleans)
 • Selvy Rengasamy, president van SAHAMM (Maleisië)
 • Richard Cheng, M.D., Ph.D. van Cheng Integrative Health Center van South Carolina, president van Cheng Health Consulting Services of Shanghai en senior adviseur van ShenZhen Medical Association en ShenZhen BaoAn Central Hospital (initiatiefnemer en coördinator van de conferentie)
Personen die eveneens aanwezig zouden zijn maar verhinderd waren, waren Dr. Thomas Levy, cardioloog en auteur; Dr. Andrew Saul, hoofdredacteur van de Orthomolecular Medicine News Service (OMNS), Dr. Hyoongjoo Shin van Daegu Korea en Dr. Federica Spurio van Italië.
Hoewel het een korte bijeenkomst was die minder dan 45 minuten duurde in verband met de beperkte beschikbare tijd van Dr. Mao, bedankten de aanwezigen Dr. Mao voor zijn informatie en bleef het communicatiekanaal open voor de andere artsen werkzaam in de frontlinie tegen Covid-19.  
Meer gepubliceerd op onze websites – vanaf 27 januari –

UPDATES

Vertaling u aangeboden door: ORTHOmagazine (tijdschrift voor professionals) en Fit met Voeding (publiekstijdschrift)

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen