Nutra-mycoceuticals, paddenstoelen met vele toepassingen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Paddenstoelen zijn meer dan gewoon voedsel. Ze passen als nutra-mycoceuticals perfect in de gezondheids- en cosmeticabranche.

Paddenstoelen zijn rijk aan de voedingsvezels bètaglucanen. Tevens zijn ze een rijke bron van polyfenolen. Een review beschrijft de potentie van deze voedingsstoffen uit paddenstoelen. De effecten van paddenstoelenextracten zijn grotendeels gebaseerd op het positieve effect van bètaglucanen op het immuunsysteem. Van extracten rijk aan bètaglucanen zijn anti-tumoreffecten aangetoond. In kankeronderzoek is reeds een gunstig effect van bètaglucanen in combinatie met monoklonale antilichamen aangetoond. Daarnaast heeft onderzoek bij kinderen en volwassenen met astma aangetoond dat de extracten een bronchusverwijdende werking hebben. Het vermogen van bètaglucanen om tot diep in de huid (tot in de lederhuid) door te dringen, biedt bovendien de mogelijkheid om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Polyfenolen van paddenstoelen beïnvloeden verschillende immuno-modulerende processen die betrokken zijn bij de ontstekingsreactie en carcinogenese. Bovendien activeren polyfenolen uit paddenstoelen antioxidatieve enzymen zoals HO-1. De polyfenolen kunnen zinvol zijn voor personen met een verminderde immuniteit, kanker, virale of bacteriële infecties, auto-immuunaandoeningen of inflammatoire huidaandoeningen. Nadeel is echter dat er een natuurlijke variëteit bestaat in het polyfenolgehalte van paddenstoelen, dat mede bepaald wordt door omgevingsfactoren tijdens de groei. 

De aanwezigheid van bètaglucanen en polyfenolen maakt paddenstoelen tot nutraceuticals met de potentie de immuniteit te versterken. Het gebruik van extracten van onder gecontroleerde omstandigheden gekweekte paddenstoelen is een oplossing om de natuurlijke variabiliteit in de polyfenolsamenstelling te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen