Minder kans op sterfte door antioxidanten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding met een ontstekingsbevorderend effect leidt tot een verhoogd sterfterisico. Daarentegen blijken antioxidanten te beschermen tegen dergelijke voeding.

In de Supplémentation en Vitamines et Minéraux Antioxydants (SU.VI.MAX) studie werden 8089 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar gevolgd in de periode van 1994 tot 2007. Er werd een vergelijking gemaakt tussen een suppletie- en een placebogroep. In de suppletiegroep kregen de deelnemers een supplement met 120 mg vitamine C, 30 mg vitamine E, 6 mg bètacaroteen, 100 mcg selenium en 20 mg zink. Tevens werd aan de hand van gegevens over de voeding de zogenaamde Dietary Inflammatory Index (DII) berekend. Naarmate de DII-score hoger was - zoals het geval bij voeding met veel calorieën en koolhydraten - traden er meer ontstekingsreacties in het lichaam op.

Tijdens de volgperiode van twaalf jaar overleden er 207 proefpersonen waarvan er 123 overleden aan de gevolgen van kanker en 41 aan een hart- of vaataandoening. Personen die voeding met een hoge DII consumeerden hadden met 53% significant meer kans op sterfte als gevolg van hart- of vaatziekten en kanker. Voor alleen kanker was het risico significant verhoogd met 83%. Bij personen in de placebogroep die voeding met een hoge DII consumeerden was het algehele sterfterisico verdubbeld. Dit was echter niet het geval bij de personen die het antioxidantrijke supplement kregen.

Voeding die ontstekingsreacties in de hand werkt leidt tot een significant hogere sterftekans. Daarentegen blijkt het zinvol extra antioxidanten in te nemen, omdat deze het schadelijke effect teniet kunnen doen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen