Choline voor beter verbaal geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse inname van choline in een supplement met eidooier verbetert het geheugen voor woorden en andere informatie met een verbale inhoud. 

Aan de Japanse studie namen 41 mannen en vrouwen in een leeftijd van 60 tot 80 jaar deel. Ze hadden geen dementie en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met 300 mg choline uit eigeel. In de placebogroep kregen de proefpersonen een supplement met eigeel zónder choline. Voor, 6 en 12 weken na inname van het supplement werden geheugentesten afgenomen bij de deelnemers. 

Na zes weken was de cholinespiegel in het bloedplasma significant hoger in de suppletiegroep vergeleken met de placebogroep. Na zowel zes als twaalf weken was een significante verbetering zichtbaar van de verbale geheugenscores bij de proefpersonen in de suppletiegroep ten opzichte van vóór suppletie. Dit was niet het geval in de placebogroep. 

Choline kan het verbale geheugen van ouderen bevorderen. Choline is een voorloper van de neurotransmitter acetylcholine en zit vooral in vet voedsel. Zo is orgaanvlees zoals lever rijk aan choline, maar ook eidooiers bevatten er een hoge dosis van. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen