Chondroïtine effectief bij artrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het effect van chondroïtinesulfaat bij artrose doet niet onder voor behandeling met de pijnstiller celecoxib.

Aan de studie namen personen deel met artrose in de knie en een ontsteking van de gewrichtsvloeistof (synovitis). Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende twee jaar dagelijks 1200 mg chondroïtine (-als sulfaat) of 200 mg celecoxib. Aan het begin van de studie en na 12 en 24 maanden ondergingen de proefpersonen een MRI-scan. Met behulp van een vragenlijst werden de klachten geregistreerd.

Bij de patiënten die chondroïtinesulfaat kregen was na een jaar het verlies van kraakbeen in het kniegewricht significant minder. Eenzelfde resultaat werd gezien na twee jaar en het verlies van kraakbeen was op dat moment significant minder in vergelijking met de personen die de pijnstiller kregen. Na twee jaar was er in beide groepen een duidelijke afname van het aantal patiënten met zwelling van het kniegewricht met gemiddeld 45%. Ook was er in beide groepen een duidelijke vermindering van klachten na twee jaar. Het gebruik van extra pijnstillers verschilde niet tussen beide groepen.

Chondroïtinesulfaat is even effectief in het verminderen van symptomen van knieartrose als het medicijn celecoxib. Voordeel van chondroïtinesulfaat is bovendien dat het verlies van kraakbeen tegengaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen