Chondroïtine en glucosamine in plaats van celecoxib

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met chondroïtine in combinatie met glucosamine leidt tot een significante afname van symptomen van knieartrose, vergelijkbaar met het gebruik van de pijnstiller celecoxib. Dit medicijnb stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts.

De MOVES-studie werd uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje. Er namen 606 patiënten met ernstige artrose in het kniegewricht deel aan de studie. Ze hadden een pijnscore van minimaal 301 punten op de WOMAC-vragenlijst (0 tot 500 punten). De patiënten kregen gedurende zes maanden driemaal per dag 400 mg chondroïtinesulfaat in combinatie met 415 mg glucosamine (als -hydrochloride) of ze kregen dagelijks 200 mg celecoxib. Met behulp van de WOMAC-vragenlijst werd het effect op de ervaren mate van pijn, gewrichtsstijfheid en beperkingen in activiteiten bepaald.

De afname van de pijnscore onder invloed van suppletie met chondroïtine en glucosamine was vergelijkbaar met de pijnvermindering onder invloed van celecoxib. In beide gevallen nam de pijn met 50% significant af. Ook nam in beide groepen na zes maanden de gewrichtszwelling significant met meer dan 50% af, evenals de gewrichtsstijfheid (-47% onder invloed van suppletie en -49% onder invloed van de pijnstiller). Tevens verbeterde het functioneren significant met 46% in beide groepen.

Het effect van suppletie met chondroïtine in combinatie met glucosamine bij knieartrose is vergelijkbaar met het effect van de pijnstiller celecoxib.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen