Coënzym Q10 en foetale groei

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge concentratie coënzym Q10 van de moeder levert een positieve bijdrage aan de groei van de foetus en metabolische veranderingen tijdens de zwangerschap.
Doel van de studie was om een verband aan te tonen tussen de coënzym Q10-concentratie van de moeder, de gewichtstoename tijdens de zwangerschap, toename van het vetpercentage en het geboortegewicht van de foetus. Hiervoor werd een longitudinale studie opgezet waaraan 50 gezonde zwangere vrouwen deelnamen. De gemiddelde leeftijd was 31 jaar en de gemiddelde BMI voor de zwangerschap was 21 kg/m^2.
De coënzym Q10-concentratie bleek significant toe te nemen gedurende de zwangerschap van het eerste tot het derde trimester. Na correctie voor het vetspectrum, de leeftijd en het rookgedrag was de coënzym Q10-status significant van invloed op de gewichtstoename van de moeder en toename van vetmassa tijdens de zwangerschap van het tweede naar het derde trimester. De Q10-concentratie in het derde trimester bleek significant van invloed op het geboortegewicht nadat gecorrigeerd werd voor de leeftijd van de foetus, de BMI van de moeder en het rookgedrag.
Het blijkt dat de coënzym Q10-status van de moeder van invloed is op de groei van de foetus en een positief effect heeft op metabolische veranderingen tijdens de tweede helft van de zwangerschap.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen