Coënzym Q10 vermindert DNA schade oudere rat

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij het ouder worden treedt vaker oxidatieve schade op in cellen. Meetbaar is deze schade via de totaalantioxidantstatus (TAS) van bloed en breuken in het DNA in witte bloedcellen.
In een studie met 32 mannetjesratten werden de effecten van een levenslange suppletie van coënzym Q10 op deze aspecten van veroudering bestudeerd. De ratten werden in twee groepen verdeeld: een groep kreeg 0,7 mg/kg/dag coënzym Q10 en de andere diende als controlegroep. Bij aanvang, na zes maanden en na twee jaar werden de TAS en DNA-breuken in witte bloedcellen bepaald. Na zes maanden werden geen significante verschillen gevonden. Na twee jaar hadden de ratten in de controlegroep significant verlaagde waarden voor de TAS. In beide groepen nam DNA-breuken in witte bloedcellen toe. In de controlegroep was dit significant hoger dan in de coënzym Q10-groep. In de coënzym Q10-groep waren de plasmawaarden voor coënzymafgeleiden, retinol en alfatocoferol en meervoudig onverzadigde vetzuren hoger.
De resultaten geven aan dat levenslange suppletie van een lage dosis coënzym Q10 DNA beschermt tegen de met veroudering verbonden schade en de afname van TAS beperkt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.