Coënzym Q10 zinvol bij atriumfibrilleren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met coënzym Q10 kan het aantal aanvallen van atriumfibrilleren significant verminderen bij patiënten die lijden aan hartfalen.

In de Chinese studie werden 102 patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren en een gemiddelde leeftijd van 62 jaar verdeeld in een suppletie- en controlegroep. In de suppletiegroep kregen de patiënten naast de reguliere medicatie coënzym Q10 gesuppleerd. De deelnemers in de controlegroep werden alleen behandeld met medicatie. Aan het begin van de studie en na zes en twaalf maanden werden diverse onderzoeken uitgevoerd. Zo werd het hartritme gedurende 24 uur geregistreerd met een holter, werd er een ECG gemaakt en  werden in het bloed relevante parameters bepaald.

In de suppletiegroep was er na zes en twaalf maanden een significante afname van de concentratie van malondialdehyde, een marker voor oxidatieve stress. Dit was niet het geval in de controlegroep. Het aantal episodes van atriumfibrilleren was gedurende het jaar significant minder bij de personen in de suppletiegroep (6%) ten opzichte van de controlegroep (22%).

Suppletie met coënzym Q10 kan zinvol zijn naast de reguliere behandeling van atriumfibrilleren. De wetenschappers vermoeden dat het werkingsmechanisme berust op een vermindering van oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen