Combi-supplement effectief bij gewrichtsklachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een supplement met daarin een combinatie van ontstekingsremmende voedingsstoffen en kruiden is effectief gebleken bij gewrichtspijn.

Aan de studie namen honderd mannen en vrouwen deel in de leeftijd van 50 tot 75 jaar. Ze hadden reeds langer dan drie maanden gewrichtspijn en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen driemaal per dag het supplement of een placebo gedurende een periode van acht weken. Per dag kreeg de gesuppleerde groep drie capsules met daarin glucosaminesulfaat (1500 mg), MSM (500 mg), witte wilgenbast (gestandaardiseerd op 15% salicine; 250 mg), gemberwortelconcetraat (50 mg), Boswella serrata extract (gestandaardiseerd op 65% boswellazuur; 125 mg), kurkumawortelextract (50 mg), cayenne (50 mg) en hyaluronzuur (4 mg). De deelnemers mochten gedurende de studieperiode geen ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) gebruiken of andere supplementen voor de gewrichten.

De pijnklachten namen in de suppletiegroep met gemiddeld 37% af ten opzichte van 16% in de placebogroep. Dit verschil was significant en trad op na een behandelperiode van vier weken. Personen die last hadden van het kniegewricht (74%) hadden het meeste baat bij suppletie als het ging om het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en vermindering van gewrichtsstijfheid. In de suppletiegroep kon 39% van deze patiëntengroep beter de dagelijkse activiteiten uitvoeren in vergelijking met 14% in de placebogroep. De gewrichtstijfheid nam bij patiënten met knieproblemen met respectievelijk 30% en 12% af. Er traden geen bijwerkingen op. Ook leidde het supplement niet tot lever- of nierproblemen.

De resultaten laten zien dat suppletie met een combinatie van ontstekingswerende voedingsstoffen en kruiden effectief is bij gewrichtspijn en knieklachten verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen