COPD: genen beïnvloeden pathogenese

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Genen die coderen voor antioxidatieve enzymen blijken een rol te spelen bij het ontstaan en de progressie van COPD.
In de review werden de meest recente bevindingen over de invloed van genen bij COPD onderzocht. COPD wordt gekenmerkt door chronische ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een gevolg van een verhoogde belasting met vrije radicalen afkomstig van sigarettenrook en luchtvervuiling. Ook de productie van vrije radicalen door ontstekingscellen, immuuncellen en andere cellen in de luchtwegen spelen een rol.
Volgens de review is er toenemend bewijs dat ook genetische factoren van invloed zijn op de pathogenese van de aandoening. Zogenaamde antioxidatieve genen kunnen de gevoeligheid van de luchtwegen voor omgevingsfactoren zoals sigarettenrook beïnvloeden. Verwacht wordt dat polymorfismen van genen die coderen voor de antioxidatieve enzymen heme-oxygenase-1 (HO-1), superoxidedismutase (SOD), catalase (CAT), glutathion S-transferase (GST), epoxide hydrolase (EPHX1) en cytochroom P450 (CYP) de pathogenese van COPD beïnvloeden.
Genen die coderen voor antioxidatieve enzymen blijken een rol te spelen bij de neutralisatie van vrije radicalen en xenobiotische (lichaamsvreemde) stoffen en kunnen zodoende het ontstaan en de progressie van deze longaandoening beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen