Covid-19: wederom bewijs voor vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort verhoogt significant de kans op een ernstig beloop van of sterfte door een SARS-CoV-2 infectie. Suppletie met de vitamine beschermt hiertegen, zo blijkt uit een overkoepelende review.

Uit de medische databanken Medline, Embase en Cochrane Library werden 27 meta-analyses geselecteerd. De meeste meta-analyses betroffen een analyse van zo’n twintig onderzoeken. Het totaal aantal deelnemers was meer dan twaalf miljoen. 

Een lage vitamine D-spiegel was significant geassocieerd met de ernst van een SARS-CoV-2 infectie en met de sterftekans. De kans op ernstige ziekte en sterfte was bijna tweemaal zo hoog bij een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). Wanneer gestart werd met suppletie na bevestiging van de infectie nam de kans op ernstige ziekte waarvoor opname op een intensive-care afdeling noodzakelijk was, significant af. Ook de mortaliteit daalde significant na vitamine D-suppletie. 

De samengevoegde resultaten van grootschalige meta-analyses tonen opnieuw dat een vitamine D-deficiëntie gerelateerd is aan een ernstig beloop van covid-19 en een verhoogd sterfterisico. Vitamine D-suppletie verlaagt deze risico’s significant. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen