Minder ernstige covid-19 infectie dankzij worm?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De aanwezigheid van de parasitaire rondworm Nippostrongylus brasiliensis verkleint mogelijk het risico op een ernstig beloop van een SARS-CoV-2 infectie.

Het viel wetenschappers op dat in gebieden in Afrika en Azië, waarvan veel inwoners geïnfecteerd zijn met de rondworm, minder ernstige Covid-infecties voorkwamen dan in Westerse landen. De rondworm staat erom bekend de longen te infiltreren. In een muizenexperiment bleek dat de met wormen geïnfecteerde muizen  een significant grotere kans hadden om de Covid-infectie te overleven. De overlevingskans was 60% ten opzichte van 20% bij de muizen die niet geïnfecteerd waren. In de longen van de worm-geïnfecteerde muizen waren macrofagen snel in staat specifieke immuuncellen, CD8 T-cellen, te werven en activeren. Ook nadat de worm uit het lichaam geëlimineerd was, behielden de macrofagen het vermogen deze immuuncellen snel te activeren. Deze immuuncellen zijn in staat met Covid-geïnfecteerde cellen te vernietigen.

Een infectie met de parasitaire worm N. brasiliensis beschermt mogelijk tegen een SARS-CoV-2 infectie. Overigens blijkt uit andere experimenten dat enkel wormen die de longen infiltreren - en niet de darm - bescherming bieden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen