Cranberrysap goed voor botten en vaten?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Consumptie van 2 glazen cranberrysap per dag kan verharding van de arteriën tegengaan.

Aan de studie namen 84 proefpersonen met endotheeldysfunctie - een gestoorde endotheelcelafhankelijke vaatverwijding – en cardiovasculaire risicofactoren deel. Hun gemiddelde leeftijd was 50 jaar. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende 4 maanden dagelijks 2 glazen cranberrysap of een placebodrank (230 ml per glas). De reactie van de bloedvaten op de behandeling werd getest middels een niet-invasieve methode. In het bloed werd tevens de concentratie EPC (Endotheliaal Progenitor Cellen) gemeten. EPC's zijn voorlopercellen uit het beenmerg die de productie van osteocalcine - en daarmee atherosclerose - stimuleren.

Uiteindelijk voltooiden 69 patiënten de studie. Hoewel geen verschil waarneembaar was in de endotheelfunctie en de concentratie EPC tussen beide groepen, leidde de consumptie van cranberrysap tot een significant verminderde expressie van osteocalcine door EPC.

Mogelijk is cranberrysap van invloed op het proces van atherosclerose en draagt deze studie bij aan de ontrafeling van het effect van polyfenolrijke voedingsmiddelen op het cardiovasculaire risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen